Sportfysiotherapie

Wat houdt het in?

Sportfysiotherapie is gericht op het onderzoeken en behandelen van (sport)blessures. Hierbij is het doel om zo snel mogelijk en verantwoord terug te keren richting de sport en het gewenste niveau. De therapie is niet alleen gericht op het herstel van de blessure maar ook op het behoud van conditie en kracht van de rest van het lichaam. Daarnaast speelt de sportfysiotherapeut ook een rol bij de preventie van blessures en het adviseren over het starten met sporten.

Welke therapeut geeft deze vorm van therapie?

Sportfysiotherapeuten hebben na de basisopleiding fysiotherapie een post hbo- of masteropleiding sportfysiotherapie gevolgd. U herkent hen aan het NVFS trademark.

Veel voorkomende klachten die de sportfysiotherapeut behandelt

De sportfysiotherapeut behandelt blessures aan alle spieren en gewrichten maar het meest aan knie, enkel en schouder. De therapie richt zich niet alleen op herstel van de blessure, maar kan ook bedoeld zijn om juist die lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn. Tijdens het onderzoek kan hij bepalen of extra oefening of training nodig is om het ontstaan van een blessure juist te voorkómen. De sportfysiotherapeut werkt vaak in een speciaal ingerichte praktijk of een sportmedische afdeling van het ziekenhuis en is steeds vaker te zien bij sportverenigingen en in dienst van sportbonden. Ook werkt hij veel en intensief samen met sportartsen, chirurgen en sportmasseurs en met verantwoordelijken voor het arbobeleid bij bedrijven.

• Revalidatie na voorste/ achterste kruisband reconstructie
• Herstel na een inversie/ verzwikkingstrauma van de enkel
• Hardloopblessures
• Werp gerelateerde schouderklachten
• Moeite met juiste opbouw in een trainingsschema
• Sporthervatting na blessure

Met de gerichte behandeling en adviezen van de sportfysiotherapeut kunt u uw training binnen afzienbare tijd op het oude niveau hervatten. Bovendien voorkomt u herhaling van de blessure in de toekomst. De sportfysiotherapeut traint u sport specifiek en functioneel. Zo nodig overlegt hij met uw trainer. U zult merken dat u een stuk makkelijker praat met een fysiotherapeut die u als sporter benadert.

Bij wie kun je hiervoor terecht binnen Procare fysiotherapie?

Binnen Procare fysiotherapie zijn de volgende therapeuten gespecialiseerd in de SportFysiotherapie: 

Stefan van Hulst