Manuele therapie

Wat houdt het in?

De manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich specialiseert in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Manuele therapie is geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter bewegen van een gewricht of gewrichten.

Welke therapeut geeft deze vorm van therapie?

De manuele therapie wordt gegeven door een manueel therapeut. Dit is in basis een fysiotherapeut die na zijn 4-jarige bachelor fysiotherapie nog een 3-jarige master of science in de manuele therapie heeft gevolgd. Karakteristiek voor het vak zijn de veelomvattende diagnosestelling en het toepassen van specifieke manueeltherapeutische mobiliserende en manipulerende technieken (waaronder high velocity thrusttechnieken) aan gewrichten van de wervelkolom en extremiteiten.

Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandelt

• Hoofd-, nek- en schouderklachten met mogelijk pijn die uitstraalt tot in de armen.
• Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn.
• Artrose van de heup.
• Lage-rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen.
• Bepaalde vormen van duizeligheid.
• Bepaalde vormen van hoofdpijn zoals spanningshoofdpijn en migraine.

In de dagelijkse praktijk wordt het masterniveau gekenmerkt door het kunnen diagnosticeren en behandelen van patiënten met complexe wervelkolom-gerelateerde gezondheidsproblemen of problematiek in de extremiteiten. Complexiteit betreft hier veelal problemen waarbij niet kan worden teruggegrepen op bestaande kennis en ervaring waarin bij onvoorspelbare situaties zelfstandig verantwoorde strategische keuzes dienen te worden gemaakt.
Naast bewegingsbeperkingen kunnen gewrichten ook een te grote bewegelijkheid hebben. Dat kan leiden tot instabiliteit en klachten. De manueel therapeut kan een patiënt met specifieke trainingsadviezen leren gewrichten door spieren stabieler te maken of hij kan binnen Procare Fysiotherapie samenwerken met de oefentherapeut of sportfysiotherapeut.

Bij wie kun je hiervoor terecht binnen Procare fysiotherapie?

Binnen Procare fysiotherapie zijn de volgende therapeuten gespecialiseerd in de manuele therapie:

• Willem Kraak