Oedeemfysiotherapie

Wat houdt het in?

Heb je last van vocht in je armen, benen of op een andere plek? Voelt je arm bijvoorbeeld strak aan? Zijn je benen of voeten dikker, waardoor schoenen niet meer passen? Of ervaar je een zwaar gevoel? Dat kan wijzen op een disbalans in de vochthuishouding. 
Door onvoldoende werking van de bloedvaten, een operatie, behandeling van kanker, reuma, infectie, littekens, bijwerking van medicijnen of door erfelijke oorzaken kan de aan- en afvoer van vocht in het lichaam verstoord raken. Als gevolg daarvan kunnen vochtophopingen ontstaan. Dit wordt oedeem genoemd. 
Een oedeemfysiotherapeut kan in kaart brengen in welke mate er sprake is van oedeem en op welke manier dit behandeld kan worden.

Door toepassing van onderstaande behandelingstechnieken kan de afvoer van oedeem gestimuleerd en gestabiliseerd worden. Hiermee wordt het lymfstelsel geactiveerd en in balans gehouden.
De behandeling van oedeem kan bestaan uit:
- Voorlichting en advies m.b.t. leefregels en huidhygiëne;
- Manuele lymfedrainage (een speciale massagetechniek waardoor de afvoer van oedeem bevorderd wordt);
- Lymftaping;
- Ademhalingstechnieken;
- Compressie (bijvoorbeeld zwachtelen, aanmeten steunkousen).

Wanneer je een gevoel van zwaarte, spanning, stuwing of toename van de omvang in een bepaald lichaamsdeel ervaart, plan dan een intakegesprek met een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten.

Bij wie kun je hiervoor terecht binnen Procare fysiotherapie?

Binnen Procare fysiotherapie zijn de volgende therapeuten gespecialiseerd in de Oedeem fysiotherapie:

• Annette Hanegraaf